Welkom!

Veel leesplezier op de blog van het jongste lager van de Levensboom te Wevelgem.

vrijdag 30 maart 2012

Olympische sportdag

Vandaag is het buiten oefenen voor de olympische sportdag. 
Het wordt leuk.
van Kelly en Jentel

donderdag 29 maart 2012

Wij wensen...

... alle kinderen van het eerste leerjaar een leuk groeifeest toe!

Voor na de vakantie...

* De poetssleutel gaat mee met Jentel.

* Op maandag en op woensdag zorgt Erynn voor de 10-uurtjes. Lente doet dit op donderdag en op vrijdag.

* Maandagnamiddag schrijven we nieuwe vrije teksten.

* Donderdagvoormiddag gaan wij voor de speeltijd naar een muzikale voorstelling in het OC te Wevelgem.

* Vrijdag gaat de olympische dag door. Iedereen doet sportkledij aan.

Paasmandenwedstrijd

Morgen is er een paasmandenwedstrijd en dat is leuk.  
Het is met heel de school.

van Fien en Nathan

woensdag 28 maart 2012

nieuws uit het eerste

Rekenen
Deze week hebben we de 20 bereikt. Nu hebben we alle cijfers tot 20 'van binnen en van buiten' onderzocht.  We hadden het over de 10-tallen (volle dozen) en maakten daar ook sommen mee.
We oefenden verder op de verdeelrijen, en op het schrijven en lezen van getallen tot 100. Alle kinderen oefenen ook sommen op hun eigen maat. (Iedereen heeft inoefenopdrachten maar elk kind kiest daar zijn volgorde in. - de één oefent de verdeelrijen met de kaartjes, de ander met de touwtjeskaarten, de één doet de sommen in zijn schrift, de ander met de puzzel,...)

Taal
Uit de blogtekst van Nathon en Luz haalden we alle rode letters. Zo bespraken we opnieuw de dingen die we reeds kennen daarover. We merkten op dat er verschillende woorden met de g en h aan bod kwamen. Daarop wilden we deze week oefenen. We zochten woorden, ordenden ze en we kwamen tot een dicteelijst.
Deze dicteelijst oefenden de kinderen op dinsdag en woensdag. Op donderdag proberen we het eens zonder kijken. Het oefenen deden we in het vloeiend maar ook volgens hun keuze: met de computer, met de magneetletters, letterdozen,....
Wat het vloeiend schrijven betreft hebben we alles geleerd. Nu gaat het vooral nog over het inoefenen. Vanaf nu schrijven we zoveel we maar kunnen.

De paashaas komt binnenkort en we zullen genieten van de eitjes en de vakantie die erbij hoort. Toch blijft het inoefenen ook in de vakantieperiode erg belangrijk.  Het zou interessant zijn als er tussendoor eventjes tijd wordt gemaakt voor het paaswerkboekje die de kinderen meekrijgen in hun map.
We zijn aangekomen op een moment dat het in het eerste leerjaar vooral nog over het inoefenen gaat. Maar na twee weken kan er veel kennis verloren gaan.
Dus zeker een warme oproep (ik zou bijna durven zeggen 'een must') om naast het ravotten ook af en toe even te oefenen en te herhalen. Inoefenen kan ook nog steeds op onze symbaloo-pagina. (Het internetadres vindt je vroeger op deze blog.)
 

Nieuws uit het tweede

Taal
We gingen aan de slag met de blogtekst van Luz en Nathon over gebarentaal. Eerst duidden we in alle woorden de klapjes aan. Daarna zochten we in elk klapje de rode klank. We hadden het over de woorden moeilijk, stil en leuk. Deze woorden vertelden hoe Luz en Nathon de gebarentaal vonden. We zochten naar andere hoe-woorden. Ook in leesteksten letten we extra op deze woordsoorten. Ze geven ons extra informatie over hoe iets of iemand is.
Ondertussen blijven we zelfstandig werken in ons spellingsboekje. Zo herhalen we voortdurend alle spellingsmoeilijkheden van het tweede!

Rekenen
We oefenden nog eens goed op de tafel van 7. Voor veel kinderen is dit een harde noot om te kraken. Veel oefenen is de boodschap en ook de enige manier om deze moeilijke tafel onder de knie te krijgen.
We verdeelden concreet materiaal (knopen, luciferstokjes, stiften,...) in gelijke groepjes. Zo kwamen we tot verschillende deeloefeningen. We stelden vast dat een deeloefening steeds het omgekeerde is van een maaloefening!
We werkten rond veelhoeken. Er moest heel wat gekleurd worden.
 
Voor de bewerkingen tot 100 werken we momenteel in 2 niveaugroepen: de zelfstandige werkers en de begeleide werkers. De zelfstandige werkers konden deze week starten op de rekentrainer. De begeleide werkers oefenden nog eens op 2 types bewerkingen.
Waar hoort dit getal op de getallenas? Daar verdiepten we ons in. We zochten ook telkens de buurtientallen.

Daarnaast werd er ook opnieuw aan vrij rekenen gedaan deze week! Als wij geen naarstige kids hebben...

Vakantieboekje
Ik wens iedereen in de eerste plaats een deugddoende vakantie vol speelplezier toe! Toch hoop ik dat er ook af en toe een beetje tijd gemaakt wordt om te lezen, de tafels te oefenen en een paar oefeningen te maken in ons vakantieboekje. Deze laatste is terug te vinden in de map.

Paasvakantie

Marius is in de paasvakantie jarig.
Hij wordt 7 jaar.
Gelukkige verjaardag!
van Marius en Bernice.

dinsdag 27 maart 2012

vrij rekenen

Deze namiddag sloegen de kinderen opnieuw eens aan het vrij rekenen. Er kwamen opnieuw mooie rekentekeningen te voorschijn. Ik ben benieuwd naar hun verhalen en hun uitleg erbij.

Er werd alvast veel gewerkt. Iedereen was druk bezig.

de hoofdschrijver

Briek showde in de ronde zijn nieuwe uitvinding: de hoofdschrijver. Hij maakte een tekening zonder zijn handen maar met zijn hoofd!
Wat goed gevonden! Een uitvinder in spé?

maandag 26 maart 2012

Woordenboekjes Frans-gebarentaal

Vandaag rondden we de onderwerpen Frans en gebarentaal af. We bundelden onze geleerde gebaren en Franse woorden in een woordenboek. De kinderen zorgden elk voor een originele kaft.

lammetjes geboren

Er zijn bij Lente 2 lammetjes geboren op zaterdag.
Het ene is dood en het andere is levend.
Judiet en Erynn.

vrijdag 23 maart 2012

De lente

De lente is begonnen. Dat betekent dat het mooi weer is.

Noor en Florien

donderdag 22 maart 2012

En Français, 's il vous plaît...

Deze namiddag breiden we een vervolg op de Franse namiddag van dinsdag. We herhaalden de woordjes en zinnen die we leerden bij Sylvie. Daarmee probeerden we in de groepjes van vrije tijd een dialoogje op te zetten met poppenkastpoppen. De kinderen verrasten ons door af en toe een nieuw woord of een nieuwe uitdrukking in hun poppenspel te stoppen.

Nieuwe teksten

We stelden een heleboel teksten voor van de blog.
We kozen er twee uit om mee te werken.

Met de tekst van Nathon en Luz gaan wij volgende week aan de slag.

Gebarentaal
We hebben gebarentaal gedaan.
Het was leuk.
Het was moeilijk.
Het was stil.

Na de vakantie werken we met de tekst van Milan en Jentel.

Lammetjes
Judiet is meter van 2 lammetjes.
Ze vindt het leuk dat ze meter van 2 lammetjes is.
Ze heten Smulli en Kai Mook.

opnieuw een grafiek?

Briek had vorige week enkele krantenartikels met grafieken mee. We bekeken die, en begrepen de boodschap.
Vandaag vertelde Florien over haar nieuwe schoenen, maat 32.
We ordenden onszelf volgens onze schoenmaten. We gingen in rijtjes staan. (al deze van 28 bij elkaar, deze van 29, 30, enz...) En wat kwamen we uit? Een nieuwe menselijke grafiek!

Schildpad dood

De schildpad  van Briek is dood. Briek vindt het niet leuk. Het was op dinsdag 20 maart.
Saar en Briek

Voor volgende week...


De laatste week voor de paasvakantie!

*Florien krijgt de poetssleutel mee naar huis.

*De tien-uurtjes zijn volgende week voor:
        - Jentel op maandag en woensdag
        - Nathan op donderdag en vrijdag

*Op vrijdagnamiddag is er een paasfeest voor de hele school.

woensdag 21 maart 2012

nieuws uit het eerste

Taal
Deze week werkten we met de zin van Nathan. Er zaten heel wat spellingsmoeilijkheden in. Zo kwam het dat we alles nog eens op een rijtje zetten. De kinderen kozen de moeilijkheden: uu/eu/ui en ie/ei eruit. Daarop wilden ze deze week nog eens oefenen.
We probeerden opnieuw enkele woorden vloeiend te schrijven uit de tekst. Daarnaast oefenden we ook nog extra op de pierewieten (r en z) en op de draaiers (g, j en f). Vanaf nu is het enkel constant inoefenen geblazen wat taal betreft!
Rekenen
We onderzochten deze week de 19. Daarnaast bleven we onze 'klassiekers' herhalen: trapjes - verdeelrijen - sommen - inzicht in getallen.
Elk kind heeft een eigen niveau van sommen waar hij/ zij nu op oefent. Zo gaat elk kind op zijn eigen tempo vooruit.

Nieuws uit het tweede

Taal
We werkten met de mooie tekst van Nathan over 'het circus'. Deze tekst was heel interessant om verschillende spellingsonderdelen te herhalen: halflang, dubbelzetter, ooi, t/d, ... We bekeken onze spellingskast en stelden vast dat wij eigenlijk rond zijn met de leerstof van spelling ...Amai, dan hebben wij nog lekker veel tijd om alles te herhalen en in te oefenen. Super is dat! Zeker voor de regels van verdubbelen en halflang zal dit goed van pas komen.

Rekenen
We oefenden op de moeilijke tafel van 7! We maakten kennis met de deeloefening. De deeltafels leren we niet in het tweede. Toch is het de bedoeling dat we tot het inzicht komen dat delen het omgekeerde is van vermenigvuldigen. Ook proberen we een deeloefening op te lossen met ondersteuning van materiaal of tekeningen.
We hadden het nog even over de breuken. We maakten enkele oefeningen op papier.

Wat zijn hoeken? Daar stonden we bij stil. We maakten hoeken met onze benen. Er moest ook nauwkeurig getekend worden met potlood en lat!

De moeilijke bewerkingen TE + / - TE (vb. 35 + 23) werden opnieuw uitgelegd en ingeoefend. Enkele kinderen werkten zelfstandig in hun bewerkingenboekje.

Tandenstand

Met de klas hebben we samen 104 tanden uit. Daan en Giorgi

dinsdag 20 maart 2012

Franse namiddag

Deze namiddag lieten de kinderen trots horen welke Franse woorden ze al konden.
Er waren 5 kinderen van het oudste lager in onze klas. Zij begeleidden kleine groepjes kinderen.
Onze woorden die we kenden van in de gebarentaal werden nu ook eens vertaald naar het Frans.
Marcher, courir, mardi, ... Ze oefenden in de gebarentaalgroepjes.

Daarna kwam Sylvie. Zij speelde samen met Bernice een poppenspel. Zo werden we vertrouwd gemaakt met de woorden: bonjour, comment tu 't appelles?, une bonne idee,... oui!

Dan gingen alle kinderen opnieuw aan de slag met 'hun begeleider'. Ze oefenden die woorden, maar ook de cijfers tot 10, ... De begeleiders toonden zich erg creatief in het begeleiden.

Na heel wat oefentijd kwamen we opnieuw samen voor het einde van het poppenspel.
We sloten de namiddag af met een Frans liedje.

un, deux, trois, allons dans les bois
quatre, cinq, six, cuiller des cerises
sept, huit, neuf, dans mon pannier neuf
dix, onze, douze, ils serront tout rouges.

De kinderen waren laaiend enthousiast.
Zeker bedankt aan Sylvie voor deze namiddag, dank aan alle begeleiders van het oudste lager die hun vrije tijd daarvoor hebben opgeofferd en dank aan Bernice voor de voortreffelijke assistentie bij het Franse poppenspel.

maandag 19 maart 2012

Gebarentaal

We hebben gebarentaal gedaan.
Het was leuk.
Het was moeilijk.
Het was stil.
van Nathon en Luz

vrijdag 16 maart 2012

Busongeval

Het 6de leerjaar ging op sneeuwklassen.
Een hele week. Ze kwamen terug . Er waren 3 bussen. De laatste bus is tegen een hoek van de tunnel gebotst.
Noor en Erynn en Nathan

donderdag 15 maart 2012

Leren over het oor samen met .... het oudste lager!

Het bleef spannend tot vandaag... Wie zijn die nieuwe begeleiders die uitleg komen geven over het oor? Het oudste lager! Zij hielden namelijk een begeleidersdag. Ze organiseerden voor onze klas een doorschuifsysteem met 5 verschillende leuke activiteiten over het oor:
-een gehoortest aan de computer
-een puzzel van de binnenkant van het oor
-een uitleg over wat goed en wat slecht is voor je oren
-geluidsspelletjes

-geluidsproefjes

Proficiat aan de Mariekes en de Mariannekes van het oudste lager! Jullie hebben ons prima vervangen. We hadden het zelf niet beter gekund.

Dierenarts

De poes van Amke is gewond aan zijn achterpoot.
Hij is bij de dierendokter.
van Bernice en Amke

Volgende week

De klas wordt dit weekend mooi gepoetst door de ouders van Luz.

Volgende week worden onze 10-uurtjes verzorgd :
Op maandag en woensdag door: Florien
Op donderdag en vrijdag door: Giorgi
Volgende week starten we met een nieuwe vrije tijd. De kinderen zoeken opnieuw een partner, er komt een nieuwe opdracht en een nieuw aanbod.

We willen ook eens een namiddag werken rond Frans. Daarvoor vragen we raad aan het oudste lager en aan de mama van Bernice.

nieuws uit het eerste

Deze week was een test-week. We hebben eens alles op een rijtje gezet. Wat taal betrof deden we een heel groot dictee. We spreidden het over enkele stille werktijden. Daar wij nog niet zo vlot vloeiend kunnen schrijven maakten de meeste kinderen hun dictee op een computer. Het was weer eens iets anders. Tussendoor lastten we leespauses in.

Bij het rekenen maakten we verschillende werkblaadjes waarin de getallen, de sommen en de verdeelrijen aan bod kwamen.

Taal
De tekst van Erynn probeerden we opnieuw volledig vloeiend te schrijven. Dit vergde onze opperste concentratie.
De tekst had als titel 'de kabouter' maar ging eigenlijk over een elfje. Enkele kinderen verzonnen er nog een zin bij om het verhaal toch over een kabouter te laten gaan. 
De kabouter 
De zon schijnt. Er vliegt een elfje door de lucht.

-Baby-kabouter is wakker en het elfje vliegt binnen. Ze is moe. Ze gaat naar het bed.
-Dat elfje leerde dat aan de kabouter en dan kon de kabouter dat ook.
-Er wandelt een kabouter. Hij ziet de elf.
-Dat elfje zag daar een kabouter en die kabouter was lief maar dat elfje was ook lief. Ze waren dikke vrienden. Rekenen
Tussen de testjes door onderzochten we helemaal zelfstandig de 18. Wat komt voor, wat komt na? De helft, het dubbel,...
We herhaalden nog eens > en <. Dit ging goed.

woensdag 14 maart 2012

Nieuws uit het tweede

Taal
We werkten met de tekst van Erynn. Wat een leuke tekst ... alleen vonden de kinderen het vreemd dat de titel 'de kabouter' was. In de tekst zelf ging het over een elfje. Dus, hopla, er werden meteen verschillende voorstellen gedaan om de titel te veranderen naar 'het elfje' of 'de elf' of 'de vliegende elf' of 'het elfje vliegt'. Nu viel ons iets anders op. We zeggen de elf, maar het elfje. We gingen op zoek naar andere woorden. Telkens veranderde de in het wanneer we er een verkleinwoord van maakten!
We oefenden naarstig in ons spellingsboek. Dat deden we elk apart op eigen tempo. Samen bestudeerden we de regel van het verdubbelen. Deze gaat zo: Een korte rode klank zonder blauw kan niet! Ik moet verdubbelen. We oefenden op onze flapjes met de uitwisbare stift.

Rekenen
We leerden de tafel van 7, één van de moeilijkste tafels! We kozen voor de zeven dwergen als beeld. Nu moet er weer veel geoefend worden om de antwoorden uit ons hoofd te leren.

In de koekentijd moet er vaak een cake, een koek, een stuk fruit,... verdeeld worden. Op die manier kwamen de begrippen helft, een tweede, een kwart, een vierde al regelmatig ter sprake. Eigenlijk zijn dat breuken... Tijd om dat eens aan te pakken tijdens rekenen. En dat paste ideaal bij een tekening die Fien vorige week maakte. Ze tekende een appel en verdeelde die mooi in twee helften. We vertrokken hieruit en gingen aan de slag met schaar en lijm. Er werden papieren taarten, worsten en koeken verdeeld in de helft of in vier. We leerden hoe we dit met een breuk er konden bijschrijven.

We maakten heel wat bewerkingen. We splitsten ons op in twee groepen. Eén groepje werkte zelfstandig en op eigen tempo in een boekje. Het andere groepje herneemt samen met mij stap voor stap de te veel en de te weinig oefeningen.
We herhaalden de leerstof van meten. Dat deed iedereen individueel.

Dag van de gebarentaal... de evaluatie

Deze morgen evalueerden we met woorden (ja,ja ... nu mocht het weer) onze dag van de gebarentaal:
* Een ronde zonder woorden is minder leuk en moeilijker dan met woorden.
* De sportles met Anja was niet gemakkelijk, maar het lukte.
* De stille werktijd was heerlijk rustig. Er werd meer gewerkt en er werden weinig fouten gemaakt.
* De namiddag met Pascal was tof en leerrijk. Zeker de spelletjes waren plezant.

--> We vroegen ons af wat de kinderen er van zouden denken om af en toe complete stilte in te lassen tijdens de stille werktijd. Iedereen zag dat zitten. We kwamen tot 2 voorstellen:
1) Een vast dag in de week een stille stille werktijd.
2) In elke stille werktijd een moment van stille stille werktijd.

Met overdonderende meerderheid werd er voor voorstel 2 gekozen. Op de momenten van uitleg, groepswerk, ... kortom de momenten dat er mag gepraat worden, hangt er een groene kaart uit. Op de momenten dat er zelfstandig geoefend wordt en er niet mag gepraat worden, hangt er een rode kaart.
Goed idee, hé!

Pascal

Pascal is naar school gekomen. We hebben  een spelletje gespeeld.
Fien en Saar

dinsdag 13 maart 2012

gebarentaal-dag

En vandaag was er .... stilte!!

Het onthaal deden we met tekeningen en schrijfgesprekjes.
We praatten met gebaren. Dit lukte fantastisch!

De stille werktijd was super super (stil), het sporten bij Anja ging ook erg vlot. De kinderen bleven tot de middag in hun rol. Ze waren erg creatief in het duidelijk maken van zichzelf.

In de namiddag kwam Pascal. Pascal vertelde over de Vlaamse Gebarentaal.
Alle kinderen luisterden geboeid. (Er was opnieuw grote stilte.)
In het begin was het communiceren met Pascal via de tolken wat vreemd maar op den duur werden we ook dat gewoon. 


Nadien deden we nog wat gebarenspelletjes die Pascal had voorbereid. Het was een hele leuke, leerrijke dag. En wij zijn ongelofelijk trots op onze kinderen.
Een pluim voor het jongste lager!!! 



maandag 12 maart 2012

Lammetjes

Judiet is meter van 2 lammetjes. Ze vindt het leuk dat ze meter van 2 lammetjes is. Ze heten Smulli en Kai Mook.

van Milan en Jentel